2016 8 jan Hedmarksvidda og DNT hytta på Målia

HEDMARKSVIDDA 01 2016

Kart Hedmarksvidda

Som en aldri så liten forsmak på hva vi kunne forvente oss på Hardangervidda valgte turkompis KVH og undertegnede å legge en testtur til Hedmarksvidda i perioden 08.01.2016 – 10.01.2016. Hovedfokuset for turen var å teste det anskaffede utstyret og på samme tid sjekke deler av den fysiske formen. Og skiferdighetene……… Turen skulle gå fra Budor Gjestegård i Løten og målet var DNT’s selvbetjente hytte på Målia – en skitur på ca. 7 km. Fra hytta på Målia var planen å ta en dagstur ut på lørdag for å sette opp telt og rigge oss til. Kanskje vi til og med skulle overnatte i teltet når det først var satt opp?

Dette var været som møtte oss på vei opp til Hedmarken:

På vei

En liten «selfie» fra kjøreturen må man vel få lov til å unne seg. Legg merke til den fantastiske lastingen av bilen:

Selfie

DAG 1
Vel fremme på Budor Gjestegård, og før klargjøring av pulk og ski, måtte vi selvfølgelig gå gjennom kartet over en kald øl (som om det ikke var kaldt nok ute fra før…..). Kartleser KVH tråler topografien og staker ut en kurs:Planlegging på Budor

Når vi endelig kom oss av gårde ble vi virkelig hilst velkommen av kong Vinter – det var sprengkulde, men utrolig vakkert:På tur mot Målia

Litt senere på turen var mørket såvidt kommet, men ga en fantastisk stemning:På tur mot Målia 2

Og kursen vi nøysommelig hadde staket ut viste seg og ikke være helt nødvendig – det var preparerte løyper så langt øyet kunne se……….. Noe som selvfølgelig gjorde turen en smule enklere med tanke på trekking av pulk på fjellski med blå Swix. Turen forøvrig gikk forundringsverdig greit – dog var vi en smule glade når vi endelig kunne skimte mønet på hytta når mørket falt ytterligere på.

Vel inne i hytta gikk det raskt å få lunk i peisen og et og annet stearinglys plassert ut. Ble rett så koselig. Enda bedre ble det når maten kom på bordet – 2 poser Real Turmat ispedd varmt vann. Yummi!

Lunk i hytta

Undertegnede gjør et par uforklarige og ivrige håndbevegelser – kan det være av ren og skjær matglede?

På hytta

Vi har ikke rukket å finne frem knerten enda så det uklare bilde må tilskrives kald linse i en oppvarmet hytte = dugg. På bildet får man et lite inntrykk av DNT’s hytte på Målia – her følger et bilde til:

DNTs hytte

Disse bildene er fra hovedrommet hvor peisen, kjøkkenbenken og spisebenken befant seg. Utover dette hadde hytta ytterligere 2 rom som var mer å regne som soverom med 4 senger, peis og et skrivebord i hver. Ganske godt utrustet hytte.

DAG 2
Vi våknet opp til dette fantastiske været på dag 2. Husker jeg rett snakker vi om en gradestokk som pekte mot -15 C, men det var til gjengjeld forholdsvis vindstille.Morgenen derpå

Planen for dagen var uansett klar: Etter en real frokost skulle pulkene pakkes og vi skulle legge ut på en liten tur. Målet var å finne et egnet sted å sette opp teltet, teste teltet og teste egne rutiner. Å samkjøre rutinene (hvem gjør hva?) er alpha omega når vi kommer til Hardangervidda. Skulle vi være så heldige å komme ut for en snøstorm, en whiteout og liknende er vi avhengig av å stole på hverandre og at begge er fullstendig klar over oppgavene som må gjøres.

Etter litt trasking kom vi frem til et flatt platå som var mer en egnet – det fantes til og med trær vi kunne bruke som bardunanker om snøpluggene ikke fikk godt nok feste. Snøen ble trampet kompakt på et lite område og puslespillet med å sette opp teltet kunne starte. Tross krysstag og tverrstag gikk teltet lekende lett å sett opp (selv i sterk kulde…..) – teltet var oppe i løpet av 13 minutter. Ikke ille for første gangs oppsetting. Slik så det da ut:

Vel inne i teltet rigget vi oss på plass med liggeunerlag og trakk resten av oppakningen innomhus. Primusen kom fort på plass – her måtte det fyres. Og med dette kom vår første bekymring. Uansett hvor mye og hvor lenge vi fyrte med Primus ble det absolutt ikke varmt i teltet. Det ble ikke så mye som en liten lunk engang. Kyndige teltkonstuktører som vi er (?) fant vi ut at innerteltet var konstruert for å transportere kondens raskest mulig ut av innerteltet og over til ytterduk. «Feilen» med dette var da at varmen forsvant samme vei – ut til ytterduk og ut til det store intet. Et annet forhold som skapte bekymring (i det minste for mitt vedkommende) var størrelsen. Målene til teltet skulle i utgangspunktet være perfekte, men med mine 195 cm. fikk jeg erfare at hodet og føtter ville være i konstant berøring med innerteltet. Ikke heldig. Med tanke på at vi var 2 voksne med oppakning som skulle bruke teltet som overnattingssted ble konklusjonen stående.

Mildt nedslåtte bestemte vi oss for å pakke ned leiren og returnere til hytta.

DAG 3
Denne dagen benyttet såvel kamera som telefon anledingen til å gå tom for strøm. Ergo – ingen flere bilder fra turen. Men det var heller ikke stort annet som skjedde enn nedpakking, oppvask og vask av hytta.

Det snødde mer på hjemreisedagen enn de foregående dagene samt at vinden hadde tatt seg litt opp. Likevel var det mange folk å se i løypene – herlig. Det som var enda mer herlig var at turen til Målia ble begått i slak oppoverbakke noe som innebar at turen fra Målia foregikk i slak nedoverbakke! Etter halve tiden vi brukte opp til hytta kunne vi igjen se Budor Gjestegård. Og en ganske nedsnødd bil.

Takk for turen, kompis.